tisdag 25 maj 2010

Kan inte alla bara vara snälla mot varandra

Funderar mycket kring Mohammedkarikatyrerna. Det hela liknar väldigt mycket sådana strider som jag dagligen medlar i. Jag har blivit något av en expertis på det.

Här är reglerna i vår familj (vilka jag högljutt påminner om när jag hamnar mitt i bråket):
Om någon älskar något, säg låten Underbart med Kalle Moreaus och Orsa Spelmän, då får man göra det. Vi andra måste inte nödvändigtvis hålla med, men det är inte okej att göra narr av låten enbart för att såra personen som älskar den. "Jag får säga vad jag vill" snäser kanske motståndaren, men då kliver Ninne in och säger att vi ska respektera varandras smak och vara finkänsliga och faktiskt hålla käften ibland. ÄVEN om man nu ogillar låten eller vad det rör sig om. Såklart finns en yttrandefrihet men man får väl använda den sunt. Eller hur? Måste inte trampa folk på tårna så fort det erbjuds ett tillfälle.

Angående publiceringen av karikatyrerna då. Första tillfället får vi anta att man inte kunde förutse hur sårade människor skulle bli. Jag förutsätter att man undvikit publiceringen hade man vetat. Fortsättningsvis, när man vet vilka heta känslor som upprörs, varför publicera fler bilder? För att man älskar att provocera och slå ner på andra? Låt Mohammed vara ifred! Låt 1,5 miljarder muslimer vara ifred. Publicera karikatyrbilder av någon annan. Nån som inte är lika uptight och kan bjuda på sig själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är klok du.
Sara