onsdag 19 maj 2010

Ninne suckar del 2

Fortsätter att må dåligt över hur okunnig jag är. Förra veckan pratade jag med min kloka familj om miljö, bilar och drivmedel.
- Flexifuel, slängde jag ur mig i ett försök att hjälpa världen framåt.
- Nej inte etanol! svarade alla i kör. Tänk på sockerfälten och regnskogen!

Jag fattade inte hundra men det kändes som samma sockerplantage som jag med hela hjärtat önskar rättvis handel och schyssta villkor. Att hela Sverige unisont ska övergå till enbart Fairtrademärkta sockerprodukter.

Jag är stolt över mina smarta släktingar som redan fattat allt detta men det är oförsvarbart att jag kan så lite. Kunskaperna tar verkligen en omväg förbi mig. Nu hade jag tio minuter över efter lunchen innan hämta på dagis så jag läste på lite HÄR.

Nej jag tycker inte vi ska skövla nån regnskog. Jag tycker inte man ska tillåta brasilianer att jobba under slavliknande förhållanden på sockerplantage. Jag tycker definitivt inte att vi ska driva upp priserna på basföda så fattiga människor måste svälta.

Det är PINSAMT att fatta så sent. Som vanligt har jag inte haft en aning fram till nu. Jag ska skicka mig själv på kurs.

6 kommentarer:

Tudorienne sa...

Men kom igen nu. Du vet nog mer än de flesta och framförallt försöker du lära dig! Det är gott nog. Sen verkar det ju vara så att allt har två sidor, det finns inga enkla gröna svar. Det skulle väl vara att sitta på sitt aschle i en torpstuga i skogen och inte göra nånting mer än att olda morätter. Och så tänker i alla fall inte jag leva. Man måste hitta andra vägar.

Anonym sa...

Jag tycker att du är grymt bra som försöker och som vill veta mer, raka motsatsen till att sticka huvudet i sanden, och jag är imponerad av att du försöker göra något på alla fronter.

Sluta slå på dig själv för att du inte är fullärd, heja dig för att du lär dig istället.
/Sara

Ninne sa...

Tack ni! Men jag tycker det är pinsamt hur primitiva mina kunskaper är. Man blir ju trött på sig själv. Det tänker jag fortsätta bjuda på i rent inspirationssyfte. Jag har tänkt så i över tio år; att visa hur svag/dålig man är kräver en sjujäkla kraft som i sig är beundransvärd och då är man en bra förebild.

Sen vill jag inte på något sätt påstå att jag är bättre än någon annan. Dock har jag ambitionen att bli bäst i hela världen. Jag hoppas att nån annan kommer på att de också vill bli det. Då ska de inte bli avskräckta av en självgod besserwisser.

De ska tänka: kan den där muppen så kan ju jag! Och då tänker jag att jag har en chans att förändra med mina små medel.

Ninne sa...

by the way ska jag verkligen gå på kurs. Åsa folkhögskola, here I come!

Anonym sa...

Ninne - den etanol som säljs i Sverige som du tankar produceras under helt andra förhållanden - se www.hallbaretanol.se

Se också sockerarbetarfackens överenskommelse med industrin www.presidencia.gov.br/estrutura_presidencia/sec_geral/noticias/Publi/compromisso_nacional/

Om du ska få tag på produkter från slavliknande förhållanden så måste du köpa rörsocker - eller möjligen gå på systemet - ur pumpen får du det inte.

Etanol påverkar inte regnskogen - det är framför allt virkesproduktionen som gör det. Om ingen köper timret så blir det ingen avverkning. Ingen avverkar regnskog för att få mark - det finns gott om mark i Brasilien - 220 miljoner ha ligger för fäfot...

Ninne sa...

Välkommen in i diskussionen Anonym.
Jag tankar inte etanol, känner mig just nu ganska tveksam till det också. Jag har läst lite på hallbaretanol.se och en del andra sajter. Viss skepsis kvarstår. Det bästa vore om vi kunde producera vår egen etanol från sockerbetor utan dessa massiva utsläpp.

Måste läsa lite mer...